O Portalu     Struktura Witryny     Kontakt

Jaką dietę powinno się mieć po zawale serca?

Stres, zła dieta i brak odpoczynku mają bezpośredni wpływ na zdrowie naszego serca. Dlatego też po zawale serca musimy nabrać nowych, zdrowszych nawyków życiowych, takich jak rzucenie palenia, wykonywanie delikatnych ćwiczeń fizycznych i zmiana sposobu odżywiania. Po przebytym zawale serca pacjent powinien pozostawać nie tylko pod opieką kardiologa, ale także dietetyka.

Produkty korzystne dla zdrowia

Owoce, warzywa i zboża

Cholesterol znajduje się tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, więc ta grupa żywności będzie stanowić około 55% wszystkich kalorii w naszej diecie po zawale serca.

Aby osiągnąć zrównoważoną dietę konieczne jest zwiększenie spożycia owoców, warzyw i zbóż (najlepiej pełnoziarnistych, takich jak owies lub jęczmień), pamiętając o tym, że co najmniej pięć porcji dziennie powinno pochodzić z grupy owoców i warzyw.

Owocem nr jeden jest awokado: bogate źródło tłuszczów jednonienasyconych i błonnika, dwóch głównych składników odżywczych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów.

Białko

Stanowią one około 15% całkowitej ilości kalorii w naszej diecie. Są one obecne w mięsie, rybach, jajach, drobiu, nasionach roślin strączkowych i produktach mlecznych. Te ostatnie powinny być zawsze odtłuszczone, przy czym powinniśmy unikać masła i dojrzałych serów.

Rośliny strączkowe są bogate w błonnik, minerały i białko, dzięki czemu można nimi zastąpić w diecie przetworzone mięsa i inne tłuszcze zwierzęce.

Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela i pstrąg, są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają poprawić zdrowie serca i zmniejszyć ryzyko udaru.

Oliwa z oliwek Extra Virgin

Oliwa z oliwek ma ważne korzyści dla zdrowia. Cztery łyżki stołowe oliwy z oliwek dziennie, w połączeniu ze zdrową i zrównoważoną dietą zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu.

Orzechy i suszone owoce

Orzechy są wyjątkowym źródłem zdrowych składników odżywczych i są bogate w tłuszcze nienasycone. Orzechy włoskie są cennym źródłem kwasu omega-3. Zawierają również L-argininę (aminokwas, który pomaga w produkcji tlenku azotu, który z kolei pomaga regulować ciśnienie krwi) i fitosterole (związki roślinne, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu poprzez blokowanie jego wchłaniania w jelitach).

Herbata

Wszystkie rodzaje herbaty zawierają katechinę, pierwiastek, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi poprzez hamowanie syntezy cholesterolu i zapobieganie zakrzepom krwi, oraz kwercetynę, która poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Produkty, których należy unikać po zawale serca

Sól

Jeśli przeszedłeś zawał serca, powinieneś znacznie ograniczyć sól w swojej diecie. Możliwe jest doprawianie potraw w inny sposób, na przykład poprzez zastąpienie soli w kuchni przyprawami i ziołami jak np. czosnek, szczypiorek, seler lub cebula.

Żywność wysokotłuszczowa

Zaliczymy tu kiełbasy, przekąski, konserwy, fast foody i zupy w proszku. Żywność ta nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych lub dostarcza ich niewiele, a zamiast tego zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych, które są bezpośrednio związane z chorobami serca. Z tego samego powodu zaleca się również ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i przetworzonych mięs. Zawsze wybieraj chude białko zwierzęce, takie jak świeży kurczak, indyk i ryby.

Z drugiej strony, unikaj za wszelką cenę tłuszczów trans, które nadal są obecne w wielu produktach spożywczych, takich jak pieczywo, a nawet margaryna. Te kwasy tłuszczowe, które są tanie i mogą sprawić, że jedzenie będzie przydatne dłużej, zwiększają poziom LDL (znanego również jako zły cholesterol) i zmniejszają poziom dobrego cholesterolu (HDL).

Wreszcie, należy omijać szerokim łukiem smażone jedzenie i w zamian zagłębić się w tajniki grillowania, pieczenia, gotowania lub gotowania na parze.

Napoje słodzone

Spożywanie tego typu napojów prowadzi do nadwagi i otyłości, które są jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Osoby, które piją jeden napój słodzony dziennie są o 20% bardziej narażone na zawał serca.

Pamiętaj o regularnych wizytach u kardiologa!

Twoje serce po przebytym zawale wymaga szczególnej opieki. Zadbaj o nie, stosując zdrową, naturalną i zbilansowaną dietę, a jeśli poznasz jej sekrety, przekonasz się, że może być ona również nie tylko korzystna dla zdrowia, lecz także smaczna. W razie konieczności skonsultuj wszelkie swoje wątpliwości z dietetykiem lub kardiologiem przyjmującym pacjentów z Wrześni.

Author: Redaktor MK

Prosimy o udostępnienie