O Portalu     Struktura Witryny     Kontakt

Co przygotować na grilla ze znajomymi?

Ogród jest miejscem, w którym w okresie wiosenno-letnim spędzamy większość czasu, dlatego urządzenie kącika grillowego jest doskonałym rozwiązaniem.

Docenią go wszystkie osoby, które chętnie spędzają dni na łonie natury i spożywają posiłki zarówno z rodziną, jak i z przyjaciółmi. Kącik grillowy sprawi, że chwile spędzone w gronie bliskich osób będą jeszcze przyjemniejsze.

Jaki grill wybrać do ogrodu?

Większość osób, aranżując część rekreacyjną ogrodu, decyduje się na zakup grilla. Dzięki niemu letnie wieczory w towarzystwie najbliższych lub przyjaciół nabierają wyjątkowego charakteru. Oprócz przyjemności wspólnego spędzania czasu delektujemy się również przepysznym jedzeniem.

W związku z tym warto zainwestować w odpowiednie urządzenie. Jednym z najlepszych jest grill gazowy duży. To świetne rozwiązanie dla zwolenników zdrowego jedzenia i wykorzystywania nowych technologii w grillowaniu.

Jakie są zalety grilla gazowego dużego?

Rynek oferuje różnej wielkości grille gazowe, które są urządzeniami wysokiej jakości, umożliwiającymi bardziej efektywne przygotowanie posiłków. Pomimo dość pokaźnej ceny wartość grilla gazowego dużego szybko zwróci się ze względu na tanią eksploatację.

Jedna butla gazowa z powodzeniem wystarczy na cały wiosenno – letni sezon. Jego zaletą jest uzyskanie znacznie zdrowszego jedzenia niż w przypadku tradycyjnego grilla węglowego. Przyrządzone w ten sposób kiełbaski, karkówka, szaszłyki, czy warzywa nie mają kontaktu z niezdrowym dymem.

W przypadku grilla gazowego z pokrywą uzyskuje się pewność, że powstające na nim potrawy będą chronione podczas całego procesu ich przyrządzania. To niezwykle funkcjonalne urządzenie, które dzięki ułatwieniom skraca proces przygotowania potraw.

Co więcej, system Easy Clean wykorzystywany w tego typu sprzętach sprawia, że skapujące z potraw sosy nie zatrzymują się na ściankach, tylko zostają odprowadzone na specjalną tacę. Natomiast dla mobilnych miłośników grillowania dobrym wyborem będzie grill gazowy turystyczny, który świetnie sprawdza się w podróży.

Oto kilka przepysznych potraw z grilla, które smakują każdemu amatorowi tego rodzaju jedzenia.

Jak przygotować przepyszne pieczone ziemniaki z grilla?

Przepyszne pieczone ziemniaki to dodatek do grillowanego mięsa. Do przygotowania potrawy niezbędne są:

  • młode ziemniaki,
  • cebula,
  • ząbki czosnku,
  • zioła świeże lub suszone,
  • masło.

Należy dokładnie wyszorować młode ziemniaki szczoteczką, pokroić w mniejsze ćwiartki i ułożyć na folii aluminiowej, a następnie dodać pokrojone ząbki czosnku i plasterki cebuli. Doprawiamy ziemniaki solą i ziołami. Na końcu dokładamy kilka łyżeczek masła, aby się ładnie zrumieniły. Owijamy wszystko folią i pieczemy na grillu około godziny, od czasu do czasu obracając w celu równomiernego przypieczenia.

Jak przygotować mięsno-warzywne szaszłyki z grilla?

Do przygotowania mięsno-warzywnych szaszłyków z grilla można użyć mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiu. Najkrócej grilluje się szaszłyki z drobiu, natomiast pozostałe rodzaje mięs raczej należy grillować na osobnych wykałaczkach niż warzywa, ponieważ wymagają one dłuższego pieczenia. Najlepiej wykorzystać do tego celu pierś kurczaka, paprykę czerwoną, żółtą, cukinię, cebulę, a do marynaty oliwę z oliwek, sól, pieprz, cytrynę, natkę pietruszki.

Przed przystąpieniem do robienia szaszłyków drewniane wykałaczki należy namoczyć na godzinę w wodzie. Pierś kurczaka pokroić w mniejsze kawałki i zanurzyć we wcześniej przygotowanej marynacie, obsypać pietruszką i włożyć do lodówki na 30 minut lub dłużej. Paprykę, cukinię i cebulę trzeba pokroić na mniej więcej równe kawałki.

Kolejnym krokiem jest nadziewanie naprzemiennie warzyw i mięsa na wykałaczki, a następnie posmarować warzywa oliwą z oliwek i grillować przez około 15 minut, obracając na wszystkie strony.

co przygotować na girlla

Jak przygotować kiełbaski z boczkiem i mozzarellą?

Do przygotowania kiełbasek z mozzarellą i boczkiem potrzebna będzie różnego rodzaju kiełbaska, (najważniejsze, żeby nie była gruba) oraz mozzarella, świeże plastry boczku, świeże zioła, na przykład bazylia.

Kiełbaski należy przeciąć wzdłuż w taki sposób, aby powstała kieszonka. Do środka trzeba włożyć mozzarellę i pokrojone liście bazylii, następnie owinąć ją plastrem boczku spiętym za pomocą wykałaczek w celu zabezpieczenia zawartości kieszonki przez wypłynięciem.

Następnie kiełbaski układamy na tacy i kładziemy na rozgrzany grill, obracając je i grillując z każdej strony po około 5 minut. Najlepiej smakują z opiekaną bułką lub grzankami.

Author: Redaktor MK

Prosimy o udostępnienie